Renovatie van dek en opbouw

Deze klus begon met het idee om het teak dek te renoveren.
Het was me al opgevallen dat de naden hier en daar begonnen te wijken .
Ook was het teak ongelijk afgesleten met op sommige plaatsen diepe groeven.

Dek oude situatie

Dek oude situatie

Ik was van plan om de rubberen kitnaden te verwijderen met een Fein multitool , deze opnieuw in te rubberen en het dek daarna vlak te schuren. Bij nadere inspectie bleek het dek mee te geven ter hoogte van de verstaging als deze op spanning stond , bij controle van de trekstangen bleken deze goed vast aan de romp en voldoende aangedraaid ; dus niet de oorzaak van het probleem.

Dek oude situatie

Dek oude situatie

Nader onderzoek wees uit dat het teak op de meeste plaatsen te dun was om op te schuren. Met tegenzin begonnen met het verwijderen van een klein stukje om de flexibiliteit van het dek te onderzoeken. Ik kwam erachter dat er zich onder het teak dek diverse gaatjes bevonden gebruikt voor afstandhouders bij het leggen. Tevens bleek beslag gemonteerd te zijn zonder bescherming aan te brengen van de sandwich core. Door kloppen kwam ik erachter dat een stukje van ongeveer 40 x 30 cm polyester toplaag los was van de core.

Eerst een klein stukje teak verwijderen.

Eerst een klein stukje teak verwijderen.

Beslag gemonteerd zonder core te beschermen.

Beslag gemonteerd zonder core te beschermen.

Nu moest het dus echt grondig aangepakt worden.
Eerst moest het beslag eraf ; genuarails , kikkers , dekdoorvoeren. Hier ben ik 8 uur mee bezig geweest.

Vervolgens begonnen met verwijderen van het teak. Eerst voorzichtig met hamer en beitel. Ik had op internet gelezen dat je met geluk hele stukken teak in een keer eraf kon krijgen , bij mij ging het echter centimeter voor centimeter. Ondanks voorzichtig werken beschadigde ik hele stukken van het oorspronkelijke polyster dek. Het oude antislip profiel was geheel van het dek afgeschuurd en de toplaag was erg dun. Na experimenteren met de multitool , kleine en grote beitels besloot ik na 2 dagen beitelen en een forse blaar om het grondiger aan te pakken. Met een electrische schaaf heb ik hele middenstukken van het dek afgeschaafd. Waarna de laatste dunne restjes met de multitool spatel erafgehaald konden worden. Langs de randen van voetrail en opbouw moest de beitel er weer aan te pas komen. Totaal ongeveer 30 uur bezig geweest om teak eraf te krijgen.

Voorzichtig beitelen.

Voorzichtig beitelen.

Na schaaf en beitelwerk.

Na schaaf en beitelwerk.

Het begint te vorderen.

Het begint te vorderen.

Toch nog veel beschadigingen gemaakt.

Toch nog veel beschadigingen gemaakt.

Hierna begonnen met schuren om alle rubber restanten eraf te krijgen. Nu moest ook de hek- en preekstoel , scepters en drukknoppen voor electrische ankerlier eraf.

Na het schuren.

Na het schuren.

Altijd optimistisch hoopte ik dat het loslaten van de toplaag slechts op een klein stukje had plaatsgevonden. Nader onderzoek wees uit dat het iets meer was dan een lokaal plekje.
Zowel aan bak- als aan stuurboord doffe klopjes. Proefboren bij beschadigingen geven steeds meer twijfel.

Op advies van klusvriend Hans toen maar besloten om het helemaal rigoreus aan te pakken. Twee opties waren open , bij de core komen van onderaf of van boven. De toplaag was toch al behoorlijk beschadigd en zou hersteld moeten worden , dus besloten van bovenaf te werken. Het dek gaat open.

Het dek gaat open.

Het dek gaat open.

De toplaag eraf.

De toplaag eraf.

Iets meer dan 40 x 30 cm.

Iets meer dan 40 x 30 cm.

Eindelijk komt het probleem in zicht.

Het probleem in zicht.

De balsa core is op meerdere plaatsen behoorlijk nat. Als ik mijn vinger erop duw komt het water eruit. De hardhouten core ter hoogte van de verstaging is zelfs rot.

En nu… eerst maar eens op laten drogen.

Nadat het balsahout geheel was opgedroogd , bleek er toch weinig samenhang in te zitten. Op sommige plaatsen zat het ook los van de onderlaag. Met de Fein multi-tool en een beitel kon het hout makkelijk worden verwijderd. De resterende onderlaag was dun en broos. Deze heb ik opgeschuurd met korrel 80 , en vervolgens een mat met epoxy erover gelamineerd om wat stevigheid op te bouwen.

IMG_0055

Mat op maat maken.

IMG_0066

Schuim erin.

Eerst verdikte epoxylijm onder de randen gesmeerd en met een grove lijmkam de onderlaag ingesmeerd.
Vervolgens de nieuwe kern van (gesloten cel) schuim erin geperst. Een aardig pas en meet werkje , waarbij de schuimkern zover mogelijk onder de randen wordt geduwd.
Het hout waar de genuarail op zat was nog in goede staat. Het hout van de verstaging is vervangen door watervast multiplex wat eerst met 2 lagen epoxy injecteer is behandeld.

IMG_0108

Hout en gemorste resten epoxy vlakschuren.

IMG_0114

Vriend Hans doet alle epoxyklussen.

De oude topplaat eerst aan de onderkant helemaal opgeschuurd en vervolgens terug op de boot met epoxy en heel veel stenen als verzwaring.

IMG_0118

Proberen zoveel mogelijk vlak te lijmen.

Met een kleine haakse slijper met schuurschijf onder een kleine hoek alle naden inschuren zodat er een V-vorm onstaat. Hier kan dan weer 3 lagen glasweefsel op worden gelamineerd.

Glasweefsel op maat knippen.

Glasweefsel in de groef gelamineerd.

Eerst was ik nog van plan om het dek met DD lak te gaan rollen. Op dit moment echter besloten het dek te laten spuiten voor een mooier resultaat. En als er toch gespoten gaat worden , dan ook maar de opbouw mee te nemen. Dit betekende dat al het beslag van de opbouw gedemonteerd moest worden en de ramen eruit. Het viel me tegen hoeveel uren hier in gingen zitten. Veel van de interieurbekleding en plafondplaten moesten eruit om bij de moeren van het beslag te komen die meedraaiden.

Rand ankerbak gerepareerd.

In deze fase heel veel kleine en grote gaatjes in het dek opgeboord en met epoxy gevuld. Op de plaatsen waar de verstaging en de genua rail komen grote gaten geboord zodat het hout hier vervangen wordt door epoxy. De 9 gaten van dek doorvoeren bij de mast dicht gesmeerd en nog diverse andere kleine reparaties gemaakt.

Haarscheuren uitfrezen met de Dremel.

Eerste laag plamuur.

Eerste laag plamuur.

Na alle reparaties gaat de eerste laag epoxyplamuur erop , om het dek weer zo glad mogelijk te krijgen. Dan het dek weer schuren. Geprobeerd het dek weer vlak te krijgen met een lange plank met schuurpapier erop. Hierna is de eerste laag primer erover gegaan. Hierna weer met plamuur de laatste dipjes in het dek weggehaald. Weer schuren met de lange lat.

Eerste laag primer.

Dek eerste keer in de primer.

Eerste laag primer.

Eerste laag primer.

Nu de opbouw helemaal geschuurd , en daar de laatste beschadigingen gerapareerd met plamuur. Tweede laag primer voor het dek , eerste laag voor opbouw en kuip.

Geheel in de primer.

Hierop volgde dan weer een klein weekje schuren. Nog wat laatste plamuurwerk met IJmofix. Na ongeveer 35 uur zijn alle vlakken waar antislip op moet komen opgeschuurd naar 180 , en de rest naar korrel 320.

Een klein weekje schuren.

Een klein weekje schuren.

Dan nog een dagje stofzuigen , afplakken en afnemen met aceton en er kan gespoten worden.

Na het spuiten.

Bakskist deksels gespoten

Bakskist deksels gespoten

Dek en opbouw gespoten met awlgrip.

Dek en opbouw gespoten.

photo-3-1photo-2-1photo-4photo-1Hoewel het spuitwerk er in eerste instantie goed uitzag , bleken er toch veel zakkers in te zitten. Ook zag je op sommige plaatsen wat siliconen in het spuitwerk. De werf waar het spuitwerk was gedaan was het hiermee eens. Zij hebben de hele opbouw opnieuw afgeschuurd en weer gespoten. Ditmaal was het beter gelukt , jammer genoeg wel een maand vertraging opgelopen.

IMG_0804Hierna kon het schuren weer beginnen. Nu alle vlakken waar antislip op komt.

IMG_0805En daarna ongeveer 6 uur afplakken.

IMG_0820Mooie afrondingen snijden met diverse maat muntjes en een scherp mesje.
Dan weer afnemen met aceton.

IMG_0826DD-lak van Polyservice met fijne korrel antislip. 1 laag wit voor de opbouw , 2 lagen grijs voor het loopvlak.

IMG_0840Raamprofiel afplakken en opschuren.

IMG_08501 component zwart aanbrengen.

IMG_0852

Na het spuiten kon ik beginnen aan het schoonmaken en terug monteren van allerlei onderdelen. Ik ben begonnen met alle luiken. Daarna gaten boren in het dek voor verstaging en genuarails.genuarailgatenButyl tape tegen lekkage.

geanurail

Na montage moeten de moeren meerdere keren worden aangedraaid.

genuarailonderOndertussen thuis de valstoppers schoongemaakt.

camcleatschoonmakenOud rubber uit de bakskistdeksels gehaald , opgeschuurd en geverfd.

bkdekselTerugplaatsen en nieuw rubber erin.

bkdeksel2

Aan de binnenkant waren de meer dan 100 hulsmoeren zichtbaar waarmee de ramen waren gemonteerd. Aangezien er waterschade op het teak zichtbaar was , had ik al besloten om deze panelen te gaan schilderen. Door de ramen nu met parkers te monteren zijn er geen hulsmoeren meer nodig.

Oude situatie met hulsmoeren.

Oude situatie met hulsmoeren.

De oude gaten uitgeboord en gevuld met epoxy.

raamepoxNieuwe gaten boren voor de parkers.

raamgatenborenDe kunstof ramen zaten vol krassen.

raamcrazingAfgelopen zomer had ik die al opgeschuurd een tijdrovend klusje , ongeveer 3 uur per raam bezig geweest , schuren met korrel 80 , 150 , 220 , 400 , 1000 en dan met de polijstmachine erover. Het is niet perfect geworden maar bijna alle krassen zijn er nu uit.

raamschurenRamen teruggeplaatst , dakramen moeten nog afgekit worden.

ramenerinHet teak van de kuipvloer en banken had ik al afgehaald. Jack Rinia van teakmarin komt langs om de mallen te maken voor topdek.

kuipteakmetenTeak van de achterkant moest er nog wel af.

achteroudachteropbeitelDat beitelen ben ik nu wel handig in geworden…

achteropschurenNog even wat rubber en oneffenheden afschuren.

kuipsnijdenNa 2 weken is het topdek klaar. Nog hier en daar een klein stukje wegsnijden om het goed pas te maken.

kuipkitKitten met Soudaseal.

kuipneoHout afschuren , monteren en afdoppen.

houtschurenhoutafdop2

Overloop en instrumentenpaneel weer teruggeplaatst.

IMG_1205Een nieuw Harken blokje om de lijn van de fokroller naar de bakskist te geleiden.

IMG_1255Overbodige gaten en scheurtjes in de bovenkant van het stuurconsole repareren en afschuren. Deze is daarna gespoten in dezelfde kleur als de onderkant.

IMG_1140Afgelopen jaar was het bovenlager van de stuurstang al vervangen , nu ook een nieuw RVS onderlager gemonteerd alvorens de stuurconsole terug te plaatsen.

Kunstteak afplakken en kitnaad langs de randen aanbrengen.

IMG_1263IMG_1278

Dakramen afkitten.

IMG_1273Dekseltje voor het gat van de noodhelmstok , oude was vastgecorrodeerd.

IMG_1325Vervolgens nog nieuwe kabels in de mast getrokken en deze schoongemaakt.
Alle oude overbodige antennes eraf , nieuwe AIS en VHF antenne erop , en nieuw 3 kleuren LED navigatie / ankerlantaarn geplaatst. Romp gepolijst en in de was.

Na dik anderhalf jaar eindelijk weer naar buiten.

IMG_1331IMG_1341