Deze klus begon met het idee om het teak dek te renoveren.
Het was me al opgevallen dat de naden hier en daar begonnen te wijken .
Ook was het teak ongelijk afgesleten met op sommige plaatsen diepe groeven.
Ik was van plan om de rubberen kitnaden te verwijderen met een Fein multitool , deze opnieuw in te rubberen en het dek daarna vlak te schuren. Bij nadere inspectie bleek het dek mee te geven ter hoogte van de verstaging als deze op spanning stond , bij controle van de trekstangen bleken deze goed vast aan de romp en voldoende aangedraaid ; dus niet de oorzaak van het probleem.
Nader onderzoek wees uit dat het teak op de meeste plaatsen te dun was om op te schuren. Met tegenzin begonnen met het verwijderen van een klein stukje om de flexibiliteit van het dek te onderzoeken. Ik kwam erachter dat er zich onder het teak dek diverse gaatjes bevonden gebruikt voor afstandhouders bij het leggen. Tevens bleek beslag gemonteerd te zijn zonder bescherming aan te brengen van de sandwich core. Door kloppen kwam ik erachter dat een stukje van ongeveer 40 x 30 cm polyester toplaag los was van de core.
Nu moest het dus echt grondig aangepakt worden.
Eerst moest het beslag eraf ; genuarails , kikkers , dekdoorvoeren. Hier ben ik 8 uur mee bezig geweest.
Vervolgens begonnen met verwijderen van het teak. Eerst voorzichtig met hamer en beitel. Ik had op internet gelezen dat je met geluk hele stukken teak in een keer eraf kon krijgen , bij mij ging het echter centimeter voor centimeter. Ondanks voorzichtig werken beschadigde ik hele stukken van het oorspronkelijke polyster dek. Het oude antislip profiel was geheel van het dek afgeschuurd en de toplaag was erg dun. Na experimenteren met de multitool , kleine en grote beitels besloot ik na 2 dagen beitelen en een forse blaar om het grondiger aan te pakken. Met een electrische schaaf heb ik hele middenstukken van het dek afgeschaafd. Waarna de laatste dunne restjes met de multitool spatel erafgehaald konden worden. Langs de randen van voetrail en opbouw moest de beitel er weer aan te pas komen. Totaal ongeveer 30 uur bezig geweest om teak eraf te krijgen.
Hierna begonnen met schuren om alle rubber restanten eraf te krijgen. Nu moest ook de hek- en preekstoel , scepters en drukknoppen voor electrische ankerlier eraf.
Altijd optimistisch hoopte ik dat het loslaten van de toplaag slechts op een klein stukje had plaatsgevonden. Nader onderzoek wees uit dat het iets meer was dan een lokaal plekje.
Zowel aan bak- als aan stuurboord doffe klopjes. Proefboren bij beschadigingen geven steeds meer twijfel.
Op advies van klusvriend Hans toen maar besloten om het helemaal rigoreus aan te pakken. Twee opties waren open , bij de core komen van onderaf of van boven. De toplaag was toch al behoorlijk beschadigd en zou hersteld moeten worden , dus besloten van bovenaf te werken. Het dek gaat open.
De balsa core is op meerdere plaatsen behoorlijk nat. Als ik mijn vinger erop duw komt het water eruit. De hardhouten core ter hoogte van de verstaging is zelfs rot.
En nu… eerst maar eens op laten drogen.
Nadat het balsahout geheel was opgedroogd , bleek er toch weinig samenhang in te zitten. Op sommige plaatsen zat het ook los van de onderlaag. Met de Fein multi-tool en een beitel kon het hout makkelijk worden verwijderd. De resterende onderlaag was dun en broos. Deze heb ik opgeschuurd met korrel 80 , en vervolgens een mat met epoxy erover gelamineerd om wat stevigheid op te bouwen.
Eerst verdikte epoxylijm onder de randen gesmeerd en met een grove lijmkam de onderlaag ingesmeerd.
Vervolgens de nieuwe kern van (gesloten cel) schuim erin geperst. Een aardig pas en meet werkje , waarbij de schuimkern zover mogelijk onder de randen wordt geduwd.
Het hout waar de genuarail op zat was nog in goede staat. Het hout van de verstaging is vervangen door watervast multiplex wat eerst met 2 lagen epoxy injecteer is behandeld.
De oude topplaat eerst aan de onderkant helemaal opgeschuurd en vervolgens terug op de boot met epoxy en heel veel stenen als verzwaring.
Met een kleine haakse slijper met schuurschijf onder een kleine hoek alle naden inschuren zodat er een V-vorm onstaat. Hier kan dan weer 3 lagen glasweefsel op worden gelamineerd.
Eerst was ik nog van plan om het dek met DD lak te gaan rollen. Op dit moment echter besloten het dek te laten spuiten voor een mooier resultaat. En als er toch gespoten gaat worden , dan ook maar de opbouw mee te nemen. Dit betekende dat al het beslag van de opbouw gedemonteerd moest worden en de ramen eruit. Het viel me tegen hoeveel uren hier in gingen zitten. Veel van de interieurbekleding en plafondplaten moesten eruit om bij de moeren van het beslag te komen die meedraaiden.
In deze fase heel veel kleine en grote gaatjes in het dek opgeboord en met epoxy gevuld. Op de plaatsen waar de verstaging en de genua rail komen grote gaten geboord zodat het hout hier vervangen wordt door epoxy. De 9 gaten van dek doorvoeren bij de mast dicht gesmeerd en nog diverse andere kleine reparaties gemaakt.
Na alle reparaties gaat de eerste laag epoxyplamuur erop , om het dek weer zo glad mogelijk te krijgen. Dan het dek weer schuren. Geprobeerd het dek weer vlak te krijgen met een lange plank met schuurpapier erop. Hierna is de eerste laag primer erover gegaan. Hierna weer met plamuur de laatste dipjes in het dek weggehaald. Weer schuren met de lange lat.
Nu de opbouw helemaal geschuurd , en daar de laatste beschadigingen gerapareerd met plamuur. Tweede laag primer voor het dek , eerste laag voor opbouw en kuip.
Hierop volgde dan weer een klein weekje schuren. Nog wat laatste plamuurwerk met IJmofix. Na ongeveer 35 uur zijn alle vlakken waar antislip op moet komen opgeschuurd naar 180 , en de rest naar korrel 320.
Dan nog een dagje stofzuigen , afplakken en afnemen met aceton en er kan gespoten worden.
Na het spuiten.
Hoewel het spuitwerk er in eerste instantie goed uitzag , bleken er toch veel zakkers in te zitten. Ook zag je op sommige plaatsen wat siliconen in het spuitwerk. De werf waar het spuitwerk was gedaan was het hiermee eens. Zij hebben de hele opbouw opnieuw afgeschuurd en weer gespoten. Ditmaal was het beter gelukt , jammer genoeg wel een maand vertraging opgelopen.
Hierna kon het schuren weer beginnen. Nu alle vlakken waar antislip op komt.
En daarna ongeveer 6 uur afplakken.
Mooie afrondingen snijden met diverse maat muntjes en een scherp mesje.
Dan weer afnemen met aceton.
DD-lak van Polyservice met fijne korrel antislip. 1 laag wit voor de opbouw , 2 lagen grijs voor het loopvlak.
Raamprofiel afplakken en opschuren.
Na het spuiten kon ik beginnen aan het schoonmaken en terug monteren van allerlei onderdelen. Ik ben begonnen met alle luiken. Daarna gaten boren in het dek voor verstaging en genuarails.Butyl tape tegen lekkage.
Na montage moeten de moeren meerdere keren worden aangedraaid.
Ondertussen thuis de valstoppers schoongemaakt.
Oud rubber uit de bakskistdeksels gehaald , opgeschuurd en geverfd.
Terugplaatsen en nieuw rubber erin.
Aan de binnenkant waren de meer dan 100 hulsmoeren zichtbaar waarmee de ramen waren gemonteerd. Aangezien er waterschade op het teak zichtbaar was , had ik al besloten om deze panelen te gaan schilderen. Door de ramen nu met parkers te monteren zijn er geen hulsmoeren meer nodig.
De oude gaten uitgeboord en gevuld met epoxy.
Nieuwe gaten boren voor de parkers.
De kunstof ramen zaten vol krassen.
Afgelopen zomer had ik die al opgeschuurd een tijdrovend klusje , ongeveer 3 uur per raam bezig geweest , schuren met korrel 80 , 150 , 220 , 400 , 1000 en dan met de polijstmachine erover. Het is niet perfect geworden maar bijna alle krassen zijn er nu uit.
Ramen teruggeplaatst , dakramen moeten nog afgekit worden.
Het teak van de kuipvloer en banken had ik al afgehaald. Jack Rinia van teakmarin komt langs om de mallen te maken voor topdek.
Teak van de achterkant moest er nog wel af.
Dat beitelen ben ik nu wel handig in geworden…
Nog even wat rubber en oneffenheden afschuren.
Na 2 weken is het topdek klaar. Nog hier en daar een klein stukje wegsnijden om het goed pas te maken.
Hout afschuren , monteren en afdoppen.
Overloop en instrumentenpaneel weer teruggeplaatst.
Een nieuw Harken blokje om de lijn van de fokroller naar de bakskist te geleiden.
Overbodige gaten en scheurtjes in de bovenkant van het stuurconsole repareren en afschuren. Deze is daarna gespoten in dezelfde kleur als de onderkant.
Afgelopen jaar was het bovenlager van de stuurstang al vervangen , nu ook een nieuw RVS onderlager gemonteerd alvorens de stuurconsole terug te plaatsen.
Kunstteak afplakken en kitnaad langs de randen aanbrengen.
Dakramen afkitten.
Dekseltje voor het gat van de noodhelmstok , oude was vastgecorrodeerd.
Vervolgens nog nieuwe kabels in de mast getrokken en deze schoongemaakt.
Alle oude overbodige antennes eraf , nieuwe AIS en VHF antenne erop , en nieuw 3 kleuren LED navigatie / ankerlantaarn geplaatst. Romp gepolijst en in de was.
Na dik anderhalf jaar eindelijk weer naar buiten.